Trebackslinje

Trebackslinje har de senaste åren mer eller mindre dött ut inom fotbollen. Jag finner det en smula märkligt, för faktum är att taktiken inte har varit så framgångsrik de senaste åren, varje VM och EM från VM2004 till EM2004 spelade minst ett av lagen med en trebackslinje, även att det i Greklands fall snarare mer eller mindre var en fembackslinje. Så ganska märkligt att tatiken dött ut för stilen har varit ganska klassisk i de tre mest framgångsrika länderna i fotbollshistorien Brasilien, Italien och Tyskland. Ingen utav dessa använder sig dock av taktiken numera. En intressant tendens som jag ser i lagen är att de länderna verkar sakna naturliga offensiva yttermittfältare. Det märks också av i det italienska och brasilianska laget där mittfältet ofta grötas ihop i en 2-2 eller 3-1 formation. Italien ser iofs ut att få ett 4-3-3, men det blir en anfallare och så lagets kanske enda naturliga ytter i Di Natale som tar de platserna. Tyskland har gått över till de numera mer moderna sätten att ställa upp på, antingen 4-4-2 eller det ännu mer moderna sättet 4-2-3-1. De saknar dock också de rätta kantspelarna, i EM senaste så spelade Podolski (anfallare) och Schweinstieger (numera ofta innermittfältare) på kantplatserna.

Orsaken till denna förändring tror jag är att England och Spanien fått så stor inverkan på fotbollsvärlden i och med att de har två så starka ligor. De har en väldig tradition med en fyrbackslinje och sen även offensiva yttrar och då fortsätter de gievetvis spela med detta. Eftersom många utländska spelare kommer till dessa ligor så tar de efter dessa influenser, och även de utländska spelarna som kommer till Italien och Tyskland är vana vid det och därför så blir det säkerligen en viss anpassning till de nya spelarna.

Sedan är det givetvis tanken kring den moderna ytterbacken och att när man kan ha en ytterback som både försvarsspelare och anfallsspelare och att denna back klarar av att erbjuda samma offensiv som en yttermittfältare i ett 3-5-2. Samtidigt blir också en backlinje mer stabil med fyra man jämfört med tre. En tredje anledning är förmodligen att det krävs en så pass stor arbetskapacitet dels och även skicklighet av kantspelaren för att det ska vara idé att spela med, Sveriges försöka med 3-5-2 i VM-kvalet tyckte jag föll på att spelartyperna helt enkelt inte fanns, vilket var tråkigt.

Jag tycker det är lite tråkigt att inte något lag direkt satsar på trebackslinje, finns vissa exempel i klubblagsfotbollen nu, men Genoa spelar 3-4-3 och Napoli spelar 3-5-2, men de är få. Det finns vissa problem med spelet i att det tenderar att det blir 7 spelare som får springa väldigt mycket och mer vara grovjobbare. Jag tycker dock att taktiken ör den optimala för om man vill sätta en offensiv mittältare bakom två anfallare. Dagens fotboll har svårt att placera ut en spelare som Riquelme på ett helt optimalt sätt tycker jag, jag tror en sådan spelare egentligen funkar bäst med två anfallare framför sig. Jag tycker 4-3-1-2 är ett relativt tråkigt system och det tenderar att bli lite väl trångt centralt och jag hade gärna sätt att något lag satsade på 3-4-1-2 istället.

Måste givetvis även kommentera backarna. Han som blir en form av libero kan få lite olika roller, antingen en roll som helt enkelt kan gå framåt ganska mkt och ska sköta mkt uppspel, eller en som mer bara täcker upp defensivt, även han ska dock ha ett gott passningsspel. De två kantspelarna består mer eller mindre av två roller, antingen den som ligger klisterad i rygg på anfallaren och följer han mer eller mindre hela matchen och spelar egentligen och det krävs ju inte jättemycket spelintelligens, klassiskt tyskt och ett exempel är Linke. Detta sätt kan ha fått problem i och med 4-2-3-1-systemen och mycket positionsbyten i offensiven. Den andra är en kvick spelare som är bra individuellt och inte så rädd att bli utmanad i en mot en situationer av motståndaren, han ska också vara bekväm i både mittbacks och ytterbackssituationer. Han ska också ha utrymme att få framåt när tillfälle ges och kunna spela upp bollen på ett bra sätt. Det sistnämna är spelartypen jag föredrar i systemet.

Någon form av optimal 3-4-1-2 elva med dagens spelare

Mv: Buffon, målvakten behövs väl knappast kommenteras

CB: Nesta
, En spelare med rutin från att ha spelat i trebackslinje, spelintelligent följsam och bra passningsspelare. Ferdinand är väl den som är närmast att utmana, spelare som Terry och Vidic känns allt för stöpta i fyrbackslinje för att riktigt passa i rollen.
Hb Puyol, En spelare som spelat både centralt och på kant, snabb, hyfsad passningsspelare och följsam och bra markeringsspelare
VB: Chiellini, samma egenskaper som Puyol egentligen, lägg där till att han är tuff i sin spelstil. Som centrala ytterbackar är det främst Vermaelen, Sergio Ramos, Gallas, Toure som utmanar.

HM: Dani Alves
, En modern ytterback som dessutom har spelat mittfältare innan, perfekt, går före Maicon pga att han är mer rutin att spela mittfält.
CM: Essien, Bra arbetskapacitet  och en tvåvägspelare som är bra både bakåt och framåt.
CM: De Rossi, Bra defensiv och en hyfsad passningsspel, får ta balansansvaret på mitten. Utmanare är främst Cambiasso och Xabi Alonso.
VM: Vargas, Eftersom Evra, Cole, Clichy mer bara är ytterbackar så stod valet mellan Lahm och Vargas, väljer Vargas, en personlig favorit, han värvades till Fiorentina som vb men är numera offensiv yttermittfältare, perfekt spelare, dessutom bra vänsterfot.

OM: Kaka
, han känns som den mittfältare i världsfotbollen just nu som skulle vara den bästa bakom två anfallare helt enkelt. Fabregas, Riquelme, Iniesta är andra kandidater.

An1: Rooney, en anfallare med stor rörlighet känns nyttigt i systemet, det har Rooney.
An2: Torres, är en väldigt bra anfallare helt enkelt.

Buffon
Puyol – Nesta - Chiellini
D. Alves – Essien – De Rossi – Vargas
Kaka
Torres – Rooney

 


Kommentarer
Postat av: theproducer

Bosnien spelade med 3-5-2 i VM kvalet.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback