En Almunia-hyllning

Redan som en liten liten kille, släppte han bollar jämt.
Med gul frisyr och för stora byxor servera han sina skämt.
Varje dag så klaga hans pappa, varför du alla mål ger?
Låt våran pojke leka och skratta, svarade då Wenger.

Han är en Clown aha, ja han vill sprida glädje som clown, aha
En fånig tratt och bu, applåderna är inte många, och skratten dom är jättelånga.
En clown aha, han lurar dig att skratta som clown, aha.
I stora vita handskar, ska han ut och resa, som clown med sin stora röda näsa.

När sen han fick stå i Arsenal FC, varje dag blev ett skratt.
När bollen kom där långsamt mot målet, då ramla han ner sig och satt
Var lite egen men alltid lycklig, blev så en dag nummer ett.
Och den dag som han där i Arsenal stod, då var det allmänt känt

Han är en Clown aha, ja han vill sprida glädje som clown, aha
En fånig tratt och bu, applåderna är inte många, och skratten dom är jättelånga.
En clown aha, han lurar dig att skratta som clown, aha.
I stora vita handskar, ska han ut och resa, som clown med sin stora röda näsa.

Så börja han sitta på en bänk, och då blev alla i dur
Alla älskade Wojech, Wojech som spela målvakt i målvakts-bur
Alla tänkte just när Wojech rädda nu är nog clownen glömd.
Men så fick han en chans att spela igen och så blev han världsberömd.


Han är en Clown aha, ja han vill sprida glädje som clown, aha
En fånig tratt och bu, applåderna är inte många, och skratten dom är jättelånga.
En clown aha, han lurar dig att skratta som clown, aha.
I stora vita handskar, ska han ut och resa, som clown med sin stora röda näsa.


Melodin ska vara från Lasse Berghagens - Han är en Clown.
Texten är väl språkmässigt knappast perfekt, men får ni leva med.

Lars Berghagen – Han är en clown

1. Gunnar Nordahl

Är man störst så är man. Det blev bara 5 säsonger för IFK Norrköping, men under de fem säsongerna så gjorde han 93 mål på 95 matcher, ett strålande facit. Sveriges bästa fotbollsspelare genom alla tider och IFK Norrköping hade honom i den perioden då han åldersmässigt borde ha varit som bäst. Gunnar vinner allsvenskan samtliga fyra säsonger som han spelar hela säsongen, ett enastående facit. Säsongen han blev proffs i och då bara spelade halva säsongen så blev placeringen mer blygsam för klubben. Gunnars proffstid var inte heller direkt dålig, näst mest mål genom tiderna i Serie A 225 stycken. Gunnar fick aldrig delta. Det blev OS guld för Gunnar 1948, någon VM turnering blev det dock inte för Gunnar eftersom han blev proffs och därmed förbjöds att delta. Så Sveriges och IFK Norrköpings bästa spelare genom tiderna fick aldrig chansen att visa upp sig i en VM turnering.

1944-1949

2. Åke "Bajdoff" Johansson

Bajdoff spelade i IFK Norrköping under hela sin seniorkarriär. Han spelade 321 A-lagsmatcher för klubben och han vann också 6 SM-guld. Bajdoff fick också Gulbollen 1957, samma säsongen bröt han dock benet vilket gjorde att uppladdningen till VM 58 inte blev perfekt, och kanske var det därför som han fick sitta på bänken. Det blev 51 landskamper totalt för Bajdoff. Bajdoff var en av Europas bästa mittbackar när han var aktiv, 1963 fick han faktiskt en röst när Europas bästa spelare skulle röstas fram. Under många säsonger var han lagets kapten.

1948 - 1966

3. Ove Kindvall

Hade två vändor i IFK Norrköping, den första var kanske den mest framgångsrika. Han var en stor bidragande orsak till guldet 63. Han vann guldbollen 1966, samma år vann han även den allsvenskan skytteligan trots att han inte han spela klart hela säsongen för att han blev proffs. När han sen 1971 kom tillbaka till IFK igen så hade han vunnit allt man kan vinna inom klubblagsfotbollen.

1962-1966, 1971-1975

4. Bengt "Zamora" Nyholm

Var under ett par säsonger reserv bakom Lindberg. I början av 50-talet tog han dock över målvakthandskarna och häll de sedan under resten av karriären, hans samarbeta med försvaret och framförallt Bajdoff skördade stora framgångar genom åren. Han spelade över 300 tävlingsmatcher för IFK Norrköping.

1948-1965

5. Björn Nordqvist

Björn Nordqvist är en av Sveriges absolut bästa försvarare genom tiderna. Han spelade över tio säsonger i IFK Norrköping, under denna period vann han SM-guld två gånger och han fick också Guldbollen 1968. Björn hade också en riktigt framgångsrik landslagskarriär. Han spelade tre VM-slutspel, han gjorde totalt 115 landskamper. Han var också landslaget kapten den största delen av hans landslagskarriär, 92 matcher.

1961-1972

6. Nils Liedholm

Den kanske största genom tiderna i svenskfotboll, jag räknar honom som det om man tar hans insatser som spelare, tränare och ledare, som spelare finns det kanske någon som jag rankar högre. Att Liedholm inte kommer högre än 6:a beror på att han bara spelade 48 matcher för IFK Norrköping, 22 mål blev det på dessa. Han vann också två SM-guld med klubben säsongerna 46/47 och 47/48 och dessa presationer räcker för 6:e platsen på denna lista.

1946-1949

7. Henry "Putte" Källgren

Putte var Norrköpings stora anfallsess under 50-talet. Hann delade den allsvenska skytteligasegern 1958, men gjorde ständigt mål i IFK Norrköping under sin period i klubben. Han är lagets främsta målskytt genom tiderna, 126 mål blev det totalt. Han spelade 8 landskamper för Sverige och spelade en match i VM 58, den mot Wales.

1951-1960

8. Torbjörn Jonsson

En av flera Norrlänningar som lyckats bra i IFK Norrköping, han var nära men kom inte med till VM-truppen 1958. 1960 var han dock Sveriges bästa spelare och vann också guldbollen. Han blev senare proffs i framförallt Italien.

1953-1960, 1967-1972

9. Knut Nordahl

Norrlänningen Knut var en spelare som kunde spela på i stort sätt alla platser på planen. Var en av de bästa och viktigaste spelarna i IFK under det framgångsrika 40-talet, han fick guldbollen 1949. Senare blev han proffs i Italien och Roma(som på den tiden inte hade laget fyllt med patetiska viljelösa idioter).

1941-1950

10. Jan Hellström

IFK Norrköpings stora målskytt på 80 och 90-talet. Han blev skyttekung i Allsvenskan 1989 när IFK också vann Allsvenskan, han var förmodligen lagets viktigaste spelare. Hellström var aldrig proffs, han hade dock en sejour ett par säsonger i Örgryte på 80-talet innan han sen kom tillbaka och sköt guldet till Snoka.

1981-1984, 1988-1994

11. Bengt "Julle" Gustavsson

Julle kommer från Ringarum. Han var i  IFK tänkt för att ersätta Gunnar Nordahl som centeranfallare. Det var dock som mittback som Julle blev mest framgångsrik och han fick Guldbollen 1953. Julle blev senare proffs i Italien och Atalanta. Under VM 58 när Sverige slutade på silverplats så petade han en annan Norrköpingsikon, nämligen Bajdoff i kampen om Mittbacksplatsen.

1947-1955

12. Harry Bild

Växjö-sonen var stor målskytt i IFK Norrköping under flera säsonger på 50 och 60-talet. Han vann den allsvenska skytteligan 1957 och han blev tilldelad Guldbollen 63. Han var (liksom Ove Kindvall senare skulle bli )även proffs i Feyenoord, hans två år långa sejour där var relativt lyckad, 39 mål på 52 matcher.

1956-1964

13. Lars Eriksson

Målvakten i IFK i början av 90-talet och var även förstamålvakt när laget vann SM-guld 1989. En av lagets nyckelspelare under denna period då IFK ständigt utmanade om SM-guld. Var andramålvakt för Sverige när det blev VM-brons 1994.

1989-1995

14. Torsten Lindberg

Förstamålvakten under 40-talet, IFKs bästa årtionde. Han vann hela 6 SM-guld med klubben. Han var med i Svenska landslaget och vann OS-guld 1948, det blev dock bara 19 landskamper, kanske för att han konkurrerade med “Rio”-Kalle Svensson.

1940-1953

15. Örjan Martinsson

Duktig anfallare och offensiv spelare, från början från Vadstena. Bildade en giftig offensiv trio med Torbjörn Jonsson och Harry Bild och senare även viktig för Ove Kindvalls utveckling i klubben.

1959-1967

16. Sven Axbom

Vänsterbacken, framförallt under VM-58 gjorde 167 matcher för IFK Norrköping och blev svensk mästare med klubben tre gånger.

1952-1960

17. Jan Svensson

Söderköpingssonen var en av de stora lirarna i IFK i slutet av 70-talet och under 80-talet. Vann inget med IFK, men bjöd publiken på underhållning. Senare proffs i framförallt Frankfurt. 26 landskamper för svenska landslaget hann det bli  En väldigt trevlig person dessutom.

1977-1983, 1986-1987

18. Eric "Mulle" Holmqvist

Kan liksom hans bror ha varit en av värvningsanvarige Nalle Halldens viktigaste värvningar för att bygga upp IFK Norrköping till ett storlag. Mulle som var den yngre av bröderna, var framspelaren. Han spelade 10 landskamper för Sverige och detta gör att han hamnar placeringen före sin bror.

1939-1951

19. Oscar “Masse” Holmqvist

Kan ha varit en av värvningsanvarige Nalle Halldens viktigaste värvningar för att bygga upp IFK Norrköping till ett storlag. Masse och hans bror värvades från Emmaboda, de fick gömma sig i Nalles bil. Masse började som center i IFK men flyttade senare ner i försvaret. Masse gjorde totalt fem a-landskamper för det svenska landslaget.

1939-1949

20. Tomas Brolin

Bara en halvsäsong i IFK Norrköping, men när Brolin var i IFK så var han på väg att blomma ut till den världsspelare som han senare blev. Så trots att Brolin endast spelade 9 matcher för IFK så blir han kvalificerad hit.

Spelade: 1990

IFK Norrköpings bästa spelare genom tiderna

Ja tänkte ranka IFK Norrköpings bästa spelare genom tiderna. Jag rankar efter prestationen de gjorde i klubben. Karriären utanför IFK kan givetvis få en viss betydelse, men det är prestationerna i IFK som är av störst relevans och det jag går efter så mycket som möjligt.