Mer decceniumelvor

Premier League

Målvakt
Shay Given
Har spelat samtliga säsonger och alltid spelat på en bra nivå. Värsta hoten är Cech och Van der Saar, är de främsta hoten

Försvar
Gary Neville - Rio Ferdinand - Johan Terry - Ashley Cole
Högerbacken är ganska blek, Neville har dock spelat på en bra nivå flera säsonger, enda hotet mot honom är en trebackslinje. Ferdinand och Terry är både de med högst kapacitet och de som varit bra mest säsonger, värsta konkurrenterna är Campbell och Hyypiä. Ashley Cole tar vänsterbacksplatsen mycket på grund av att ha spelat mer säsonger än Evra och Clichy.

Mittfält
Cristiano Ronaldo - Steven Gerrard - Frank Lampard - Ryan Giggs
Ronaldo och Giggs känns givna som kantspelare. Ronaldo för hans högstanivå och Giggs för hög kvalite under många säsonger. Värsta utmanaren är Ljungberg. Centralt vinner Gerrard och Lampard mycket på att de spelat samtliga säsonger och dessutom varit nyckelspelare fr sitt lags mittfält i många år. Scholes är nära att ta en plats. Vieria och Makelele spelade lite för få säsonger för att vara riktigt nära.

Anfall
Didier Drogba - Thierry Henry
Henry är den mest givna i detta lag. De andra anfallsplatsen var tuff, jag tycker Drogba har ett brederar register än van Nistelrooy. Rooney var närmaste utmanare, men jag väjer Drogba utan någon sjävlklar anledning.

Tränare
Sir Alex Ferguson
Vunnit mest helt enkelt, störste hotet Wenger.


La Liga

Målvakt
Iker Casillas, självklar, finns inget direkt hot. Canizares är en som utmanar lite.

Försvar
Dani Alves - Carles Puyol - Roberto Ayala - Roberto Carlos
Alves kom till Sevilla 2002 och slog sig in i a-laget efter någpn säsong, hans fina högstanivå gör att han petar Salgado. Roberto Carlos har varit bra i flera säsonger och framförallt hög högstanivå, ingen direkt konkurrens om platsen. Mittbacksplatserna var också självklara, Puyol har varit duktig under hela decenniumet och Ayala är den mittback som varit bäst i La Liga under 00-talet.

Mittfält
Lionel Messi - Xavi - Zinedine Zidane - Ronaldinho
Messi har varit fantastisk bra den senaste åren och Ronaldinho var fantatiskt bra för ett par säsonger sedan. Deras högstakapacitet gör att de får en plats trots att de inte spelat jättemånga säsonger i serien. Luis Figo är riktigt nära en plats, men blir knappt petad. Xavi har varit bra hela 00-talet och väldgt bra de senaste säsongerna. Zidanes högstanivå når knappt någon på, att han inte var genial genom hela decenniumet gör det samma här. Fanns egentligen inga utmanare till Xavi och Zidane.

Anfall
Samuel Etoo - Raul 
Raul har varit bra genom hela decenniumet och lysande några säsonger, kapten i Real genom hela 00-talet säger det mesta. Etoo tar en plats i stenhård konkurrans med Ronaldo. Ett strålande målsnitt under flera säsonger gör att Etoo får platsen.

Tränare
Frank Riijkaard
Vinner för att han tog över Barcelona och gav de både liga och Champions League-titel, Pep måste spela ett par säsonger till iaf. Manuel Pellegrini är närmsta utmanare.

Världslag

Gianluigi Buffon
Javier Zanetti - Alessandro Nesta - Fabio Cannvaro - Roberto Carlos
Kaka - Xavi - Patrick Vieira - Ronaldinho
Francesco Totti - Thierry Henry

Tränare
Jose Mourinho
Ligatitel i tre länder och dessutom CL-titel med Porto och en stor karaktär, Mourinho får det bli.


Årskrönika

Snart är 2009 slut och 2010 kommer in. 2009 ja vafan har hänt, jag vet inte riktigt, men lite har iaf hänt. Här kommer en form av lista.

Årets klubb: Maybe you Know it.

Årets mål: Mitt för Långemålas b-lag mot Mönsterås b-lag.

Årets blondin eller brunnet: Hmm, blir nog blondin.

Årets idrott: Blir väl fotboll, lite orientering också.

Årets öl: Blir nog pripps blå, hyfsat billig och relativt god.

Årets världsförbättare: Francesco Totti och Joakim Thåström.

Årets världsförsämrare: Kommer fan inte på någon, illa. Men säkert nån som var med i Lets Dance.

Årets dag: 4 Juni bör det ha varit. 

Årets sämsta fotbollsspelare: Simone Loria. 

Årets konsterten är slut: Bob Hund. 

Årets dödsfall: Ulf Larsson, min far, Michael Jackson typ.

Årets anka: Inte ätit någon iår.

Coolaste person jag ringt till: Ove Kindvall.

Mets överraskande samtal: Klockan 00.00 på natten en tisdag från människa med dolt nummer och som jag fortfarande inte vet vem det är.

Årets bästa låtar (ej nya för året): Tusen dagar härifrån, Common People, Framåt är bakåt och bakåt är fel, Karenina. 

Årets julklapp: Clearblue fertilitetsmonitor

Årets julkalender: Knut - Julkalendern.

Årets nymodigheter: Spotify och facebook.

Årets huvudbonad: Hatt

Årets flicka: Ingen direkt vinnare, men iaf ett par bra minnen. 

Årets sporthändelse: Tour de France.

Årets bästa tv-program: The big bang theory. 

Årets poet som är med i allt: Björn Ranedlid och Marcus Birro.

Årets Simon: 22.
 Dencenniumets Serie A-elva

En bra säsong räcker inte för att komma med i 11:an, men ska ha hållt en bra nivå under flera år, extra plus om man varit med samtliga säsonger, men inte nödvändigt, men åtminstonde 4-5 bra säsonger bör spelaren ha haft.

Målvakt
Gianluigi Buffon
Helt solklar, kanske den mest givna spelaren av samtliga spelarna i denna 11. Han har iprincip varit den bästa målvakten under samtliga säsonger. Buffon har blivit utsedd till serie as bästa målvakt 6 gånger under decenniumet. Värt ett omämnande är brassarna Dida och Julio Cesar, Sebastien Frey är dock Buffon den som närmast utmanar. Gianluigi Buffon är dock överlägsen och helt solklar etta här.

Högerback
Cafu
Fantastisk ytterback i början av 2000-talet och en av de stora orsakerna till Romas ligatitel 2001, gick till Milan 2003 och fortsatte spela på en bra nivå. Cafus högstanivå är framförallt det som ger honom platsen i laget i en position mer hård konkurrens. Zambrotta, Thuram, Panucci och Javier Zanetti är främsta utmanarna, Maicon har för några säsonger. 

Mittbackar
Alessandro Nesta
Fabio Cannavaro
Nesta är helt given, har spelat samtliga säsonger, undantag 2008/2009 där han varit skadad hela säsongen, och Nesta har hållit en hög nivå samtliga säsonger. Andra platsen är det stenhårt mellan parhästarna Cannvaro och Thuram. Cannvaros oerhörda formtopp säsongerna 2005 och 2006 i gör dock att jag håller honom före. Värt ett omnämnande utan att vara riktigt nära att ta en plats är Walter Samuel och Cordoba.

Vänsterback
Paolo Maldini
Var väl egentligen bättre det förra decennimuet, men hans nivå under 00-talet är ändå tillräckligt för att denna eleganta back ska ha en plats. Zambrotta var en hård utmanare men Maldinis klass och skilcklighet och pondus är för stor för att han ska vara utanför detta laget trots att han var mittback lika mycket under denna perioden.

Högercentralmittfältare
Javier Zanetti
Zanetti har varit en fantastisk spelare för Inter under hela decenniumet och är därför givet att han ska vara med i detta lag. Eftersom konkurrensen var så pass tuff kring högerbacken och inte riktigt lika hård på mittfältet så fick han flytta upp, och han behärskar denna positionen lika bra. Hårdaste konkurrensen är Gattuso och Ambrosini som är duktiga spelare, men de håller helt enkelt inte samma klass.

Centralmittfältare
Andrea Pirlo
Alla Serie A lag bör ha en regista och absolut högst nivå har Pirlo hållt, en helt fantastisk spelare när han är som bäst som han var i mitten av 00-talet. Har dippat lite de senaste åren, men håller fortfarande god kvalite. De som utmanare närmast är De Rossi och Cambiasso, men Pirlo tar platsen ganska klart.

Vänstercentralmittfältare
Pavel Nedved
Fantastisk spelare som alltid spelar med högkvalite och på det också en bra arbetskapacitet. Har under alla år haft en hög topp och samtidigt en oerhörd jämnhet, decenniumets bästa mittfältare i serie a. Seedorf utmanare, kanske har han haft samma toppnivå som Nedved, men han har inte alls varit lika jämn.

Offensivmittfältare
Kaka
Kom till Milan 2003 och slog sig 21 år gammal in i starelvan till i konkurrens med Rivaldo och Rui Costa. Var Milans viktigaste spelare när Milan vann CL-2007 och blev samma år utnämnd till världens bästa spelare. 2009 blev han såld till Real för cirka 700mkr, räcker så. Har egentligen ingen konkurrens till platsen i laget, han är helt given. Cristiano Doni kan dock vara värd ett omnämnande iaf. 

Anfallare 
Francesco Totti
Andriy Shevchenko
Totti är given i detta laget, han har blivit bästa italienska spelaren för året 5 gånger och serie as bästa spelare 2 gånger under decenniumet och han har spelat samtliga säsonger. Den andra platsen är det dock en stenhård kamp om. Shevchenko tar platsen på grund av hans fantatiska målsnitt i Milan samt att han är den enda anfallaren som vunnit Ballon D'or. Den hårdaste konkurrensen kommer från Del Piero, Trezeguet, Ibrahimovic och Inzaghi, samtliga mycket goda utmanare.

Tränare
Fabio Capello, hårt kring denna plats och lite svårtbedömt i och med att Juventus blev fråntagna titlarna 2005 och 2006. Capello har dock varit bra samtliga säsonger han varit i Serie A och han känns lite vassare än Ancelotti och Mancini, framförallt har han varit bättre i ligaspelet än Ancelotti, vilket gör att han får bänkplatsen.

Buffon
Cafu - Nesta - Cannavaro - Maldini
Zanetti - Pirlo - Nedved
Kaka
Totti - Shevchenko

Capello
Knut - Julkalendern, 24 december


Knut - Julkalendern, 23 december


Knut - Julkalendern, 22 december


1000 inlägg

Detta är mitt 1000:e inlägg i bloggen. Lite kul är eller är det allt eller ngt. En massa tankar och annat trams och blaha över några år.

Knut - Julkalendern, 21 december


Knut - Julkalendern, 20 december


Trebackslinje

Trebackslinje har de senaste åren mer eller mindre dött ut inom fotbollen. Jag finner det en smula märkligt, för faktum är att taktiken inte har varit så framgångsrik de senaste åren, varje VM och EM från VM2004 till EM2004 spelade minst ett av lagen med en trebackslinje, även att det i Greklands fall snarare mer eller mindre var en fembackslinje. Så ganska märkligt att tatiken dött ut för stilen har varit ganska klassisk i de tre mest framgångsrika länderna i fotbollshistorien Brasilien, Italien och Tyskland. Ingen utav dessa använder sig dock av taktiken numera. En intressant tendens som jag ser i lagen är att de länderna verkar sakna naturliga offensiva yttermittfältare. Det märks också av i det italienska och brasilianska laget där mittfältet ofta grötas ihop i en 2-2 eller 3-1 formation. Italien ser iofs ut att få ett 4-3-3, men det blir en anfallare och så lagets kanske enda naturliga ytter i Di Natale som tar de platserna. Tyskland har gått över till de numera mer moderna sätten att ställa upp på, antingen 4-4-2 eller det ännu mer moderna sättet 4-2-3-1. De saknar dock också de rätta kantspelarna, i EM senaste så spelade Podolski (anfallare) och Schweinstieger (numera ofta innermittfältare) på kantplatserna.

Orsaken till denna förändring tror jag är att England och Spanien fått så stor inverkan på fotbollsvärlden i och med att de har två så starka ligor. De har en väldig tradition med en fyrbackslinje och sen även offensiva yttrar och då fortsätter de gievetvis spela med detta. Eftersom många utländska spelare kommer till dessa ligor så tar de efter dessa influenser, och även de utländska spelarna som kommer till Italien och Tyskland är vana vid det och därför så blir det säkerligen en viss anpassning till de nya spelarna.

Sedan är det givetvis tanken kring den moderna ytterbacken och att när man kan ha en ytterback som både försvarsspelare och anfallsspelare och att denna back klarar av att erbjuda samma offensiv som en yttermittfältare i ett 3-5-2. Samtidigt blir också en backlinje mer stabil med fyra man jämfört med tre. En tredje anledning är förmodligen att det krävs en så pass stor arbetskapacitet dels och även skicklighet av kantspelaren för att det ska vara idé att spela med, Sveriges försöka med 3-5-2 i VM-kvalet tyckte jag föll på att spelartyperna helt enkelt inte fanns, vilket var tråkigt.

Jag tycker det är lite tråkigt att inte något lag direkt satsar på trebackslinje, finns vissa exempel i klubblagsfotbollen nu, men Genoa spelar 3-4-3 och Napoli spelar 3-5-2, men de är få. Det finns vissa problem med spelet i att det tenderar att det blir 7 spelare som får springa väldigt mycket och mer vara grovjobbare. Jag tycker dock att taktiken ör den optimala för om man vill sätta en offensiv mittältare bakom två anfallare. Dagens fotboll har svårt att placera ut en spelare som Riquelme på ett helt optimalt sätt tycker jag, jag tror en sådan spelare egentligen funkar bäst med två anfallare framför sig. Jag tycker 4-3-1-2 är ett relativt tråkigt system och det tenderar att bli lite väl trångt centralt och jag hade gärna sätt att något lag satsade på 3-4-1-2 istället.

Måste givetvis även kommentera backarna. Han som blir en form av libero kan få lite olika roller, antingen en roll som helt enkelt kan gå framåt ganska mkt och ska sköta mkt uppspel, eller en som mer bara täcker upp defensivt, även han ska dock ha ett gott passningsspel. De två kantspelarna består mer eller mindre av två roller, antingen den som ligger klisterad i rygg på anfallaren och följer han mer eller mindre hela matchen och spelar egentligen och det krävs ju inte jättemycket spelintelligens, klassiskt tyskt och ett exempel är Linke. Detta sätt kan ha fått problem i och med 4-2-3-1-systemen och mycket positionsbyten i offensiven. Den andra är en kvick spelare som är bra individuellt och inte så rädd att bli utmanad i en mot en situationer av motståndaren, han ska också vara bekväm i både mittbacks och ytterbackssituationer. Han ska också ha utrymme att få framåt när tillfälle ges och kunna spela upp bollen på ett bra sätt. Det sistnämna är spelartypen jag föredrar i systemet.

Någon form av optimal 3-4-1-2 elva med dagens spelare

Mv: Buffon, målvakten behövs väl knappast kommenteras

CB: Nesta
, En spelare med rutin från att ha spelat i trebackslinje, spelintelligent följsam och bra passningsspelare. Ferdinand är väl den som är närmast att utmana, spelare som Terry och Vidic känns allt för stöpta i fyrbackslinje för att riktigt passa i rollen.
Hb Puyol, En spelare som spelat både centralt och på kant, snabb, hyfsad passningsspelare och följsam och bra markeringsspelare
VB: Chiellini, samma egenskaper som Puyol egentligen, lägg där till att han är tuff i sin spelstil. Som centrala ytterbackar är det främst Vermaelen, Sergio Ramos, Gallas, Toure som utmanar.

HM: Dani Alves
, En modern ytterback som dessutom har spelat mittfältare innan, perfekt, går före Maicon pga att han är mer rutin att spela mittfält.
CM: Essien, Bra arbetskapacitet  och en tvåvägspelare som är bra både bakåt och framåt.
CM: De Rossi, Bra defensiv och en hyfsad passningsspel, får ta balansansvaret på mitten. Utmanare är främst Cambiasso och Xabi Alonso.
VM: Vargas, Eftersom Evra, Cole, Clichy mer bara är ytterbackar så stod valet mellan Lahm och Vargas, väljer Vargas, en personlig favorit, han värvades till Fiorentina som vb men är numera offensiv yttermittfältare, perfekt spelare, dessutom bra vänsterfot.

OM: Kaka
, han känns som den mittfältare i världsfotbollen just nu som skulle vara den bästa bakom två anfallare helt enkelt. Fabregas, Riquelme, Iniesta är andra kandidater.

An1: Rooney, en anfallare med stor rörlighet känns nyttigt i systemet, det har Rooney.
An2: Torres, är en väldigt bra anfallare helt enkelt.

Buffon
Puyol – Nesta - Chiellini
D. Alves – Essien – De Rossi – Vargas
Kaka
Torres – Rooney

 


Knut - Julkalendern, 19 december


Knut - Julkalendern, 18 december


Knut - Julkalendern, 17 december


Knut - Julkalendern, 16 december


Knut - Julkalendern, 15 december


Knut - Julkalendern, 14 december


Knut - Julkalendern, 13 december


Knut - Julkalendern, 12 december


Knut - Julkalendern, 11 december


Knut - Julkalendern, 10 december


Knut - Julkalendern, 9 december


Knut - Julkalendern, 8 december


Knut - Julkalendern, 7 december


Knut - Julkalendern, 6 december


Knut - Julkalendern, 5 december


Knut - Julkalendern, 4 december


Knut - Julkalendern, avsnitt 3


Knut - Julkalendern, 2 december


Knut - Julkalendern, 1 December