Fotbolls-VM, slut

Nu var alltså VM slut, man får väl ändå säga att Spanien var ganska värdiga mästare, laget med det bästa laget på pappret lyckades gå hela vägen även om de inte alltid presterade det bästa spelet. Laget är dock nästan omöjligt att ta bollen av och de tröttar ut sina motståndare. Grattis Spanien får man säga, de är nu det åttonde laget som vunnit fotbolls-VM. Nedan följer VMs drömelva

Casillas Spanien
Höll nollan genom hela slutspelet och får räknas som en klart bidragande orsak till att Spanien lyckades vinna.
Lahm Tyskland
Kaptenen i Tyskland har gjort en bra VM och får denna plats i en ganska tuff konkurrens från Maicon och Ramos.
Lugano Uruguay
Tillsammans med Forlan Uruguays viktigaste spelare, höll ihop försvaret.
Puyol Spanien
Började turneringen svagt, men avgjorde semifinalen och gjorde en riktigt bra final, vinnare kliver fram när det ska avgöras.
Salcido Mexico
Den största skrällen, men jag tycker vänsterbacken i Mexico har övertygat.
Müller Tyskland
Den unga tysken visade upp ett moget och klokt spel och delar skytteigasegern med tre andra på fem mål.
Schweinstieger Tyskland
En utav VMs absolut bästa spelare, var en gigant för sitt Tyskland i många matcher.
Sneijder Holland
Denna VM-turnering har gjort att holländaren nu är en ganska het kandidat till Guldbollen.
Iniesta Spanien
Var väldigt bra i slutspelet, framförallt semifinalen och finalen, och han avgjorde ju hela VM.
Forlan Uruguay
Kanske den enskilt viktigaste spelaren för sitt lag, förde fram sitt Uruguay till semifinal och låg bakom det mesta framåt.
Villa Spanien
När Spaniens spel inte riktigt stämde så var det Villa som gick fram och avgjorde matcher.

Casillas
Lahm - Lugano - Puyol - Salcido
Müller - Schweinstieger - Sneijder - Iniesta
Forlan - Villa

Livet

Nu blir det inte så mycket fotboll, eller ingen alls, mest förvirrelse. Eller inte förvirrelse heller utan mest frågetecken kring vägledning kring ingenting, vad jag ska vara på väg emot vet jag inte, på något sätt. Jag tror inte det är bra, jag tror inte det är dåligt, kanske lite poänglöst, men vad fan ska man göra. Nu lämnar jag snart Norrköping ett tag igen för att leva som en idiot på sommarkollo hemma eller något. Sedan är det dags att det tas tag i saker, men det lär väl bli som det blir med det.

Eller kanske ska jag försöka skapa mig ett liv, det är nog dags. Fyllebloggar klockan 3, jag vet i fan hur bra det är, men vafan, jag vill inte sova.

Paraguay - Spanien

Den på förhand mest givna kvartsfinalen, här ska Spanien egentligen bara vinna. Paraguay har lyckats ta sig till kvartsfinal, men de har egentlige inte imponerat nämnvärt utan vunnit en ganska enkel grupp och sen slagit ett Japan på straffar, det är säkerligen inget som skrämmer Spanien. Det som kanske borde skrämma är dock Paraguays försvarsorgansation, den är förmodligen bättre än exempelvis Schweiz, ett Schweiz som Spanien hade problem med i gruppen och förlorade. Spaniens spel i VM har hitills inte imponerat, Torres i dålig form och mittfältarna Xavi och Xabi Alonso har inte riktigt kommit igång. Mycket har istället handlat om David Villa som mer eller mindre på egen hand har tagit Spanien till kvartsfinal och han har varit fantatsiskt. Nu behöver övriga laget höja sig, allt kan inte handlar om Villa. Kanske kan det räcka mot Paraguay, men knappast längre än så. Paraguay har under stora delar av turneringen spelat med tre forwards, till denna match ställer de dock nog med två man på topp och bakom dessa fyra hårt arbetande mittfältare. Spanien kommer förmodligen behöva hela sin kreativa arsenal för att ta sig igenom Paraguay. Spanien bör fixa den här matchen, men av någon anledning så tycker jag det känns som att Paraguay kan skrälla, en defensiv som Spanien får svårt att ta sig igenom och så har Paraguay offensivt skickliga spelare som mycket väl kan straffa ett spanskt försvar.

Man mot man matcher
Vilar mot Villa
Paraguays målvakt lär nog ställas i ett par situationer mot Villa.
Morel mot Iniesta
Iniesta är en av de viktigaste kreativa nycklarna i Spanien, Morel lär vara en av spelarna som ställs mot honom.
Caceres mot Xavi
En hårt jobbande central mittfältare mot motståndarlagets playmaker, viktig duell.
Santa Cruz mot Puyol
Santa Cruz är en rutinerad spelare som kommer att lurpassa om Puyol vid någon situation inte är helt vaksam.

Argentina - Tyskland

En utav två kvartsfinaler som lika gärna hade kunnat varit en final. Två utav lagen som också imponerat mest spelmässigt. Tyskland är det laget utav de två som hitills ställts inför de hårdaste testen, en tuff grupp och så England i åttondelen. Argentina finns fortfarande lite frågetecken kring hur de klarar försvarsspelet mot ett lag med riktigt bra offensiv kvalite, och det har Tyskland. Jag tror att Argentina kommer hantera det bra, även att de har en ganska offensiv balans så är de inite naiva och Messi och company därframme kommer göra det svårt för Tyskland att fylla på med för mycket folk. Mycket handlar nog också om mod i denna match och det är kanske de två lagen som har bäst självförtroende i hela VM, Tyskland har nästan alltid ett stålpsyke och Maradona har hitills verkat inpräntat ett vinnarpsyke på Argentinarna, något som saknats de senaste turneringarna. Argentinas offensiva spelare har något högre skicklighetsgrad jämfört med Tyskland motsvarighet vilket gör att Tyskland kommer få arbeta lite mer som ett kollektiv medan Argentina kan lite lite mer på den individuella skickligheten som spelarna besitter. Matchbilden i denna match är oerhört svårtippat, två lag som hitills har anfallit ganska mycket, kanske mest i VM, traditionsmässigt är det dock två ganska cyniska nationer, faller de tillbaka i gamla vanor nu när de möts? En sak som är intressant är att det är ganska få spelare i lagen centralt på mittfältet, annars har lagen i VM varit oerhört kompakta där. Mellan dessa lag så känns det nästan som att det är fem offensiva och fem defensiva spelare i respektive lag. Är Tyskland smartare är den stora frågan? Om de är det så kan de mycket väl vinna, Argentina är dock något bättre anser jag, så om de är lika smarta eller smartare än Tyskland så vinner Argentina.

Man mot man matcher
Messi mot Schweinstieger
Frågan är vem som kommer få ansvaret om Messi, troligtvis kommer Tyskland dela upp det en del mellan backarna och de centrala mittfältare, Bastian kommer dock hamna i mycket dueller med Messi, kan han hantera honom?
Mascherano mot Özil
Om det inte är tydligt vem i Tyskland som ska ta hand om Messi så är det mer tydligt vem i Argentina som ska ha koll på Özil, Mascherano kommer i många situationer ligga som en igel på Özil och kommer försöka få han ur matchen.
Heinze mot Müller
Den något stirriga ytterbacken Heinze ställs mot unge och löpstarke Müller, Frågan är om inte Heinze kommer gå  bort sig någåongång och Müller kanske kan utnyttja det med sina kloka löpningar.
Demichellis mot Klose
Klose jagar VM-rekord i mål och ställs i matchen mot sin klubblagskompis Demichellis, Demichellis är känd för att göra något misstag varje match, då ska Klose hugga.
Higuain mot Friedrich
Higuian som står på fyra mål kommer ställas en del mot Friedrich som imponerat hitills, mycket viktig man mot man duell.

Fick bli fem man mot man dueller här och det kunde ha blivit mer, för det finns intressanta dueller över hela planen, i vöäldigt många situationer kommer samma spelare ställas mot varandra och säkerligen också i många en mot en dueller.

Uruguay - Ghana

Oavsett vilket av dessa två lag som går till semifinal så kommer det vara en skräll. Ghana är den enda grupptvåan som spelar kvartsfinal. Uruguay har en stolt fotbollstradition och kul att se att landet med endast 3,5 miljoner invånare åter igen kan vara framme och slåss om framskjutna placeringar. Ghana har mer och mer visat att de är afrikas vassaste lag, de har flera olika spelartyper i laget vilket är det som till stor del har gjort att de varit afrikas bästa lag hitills. Båda lagen har i grunden en stabil organisation vilket är det som tagit lagen så här pass långt. Uruguays anfallstrio blir givetvis livsfarlig, Forlan och Suarez kan iprincip slå till när som helst och avgöra matchen. Ghana har inte riktigt lika vassa spelare när det kommer till att vara matchvinnare. De har dock hittat ett bra spel inom laget och de är ganska bra på att komma fram till chanser men har till och från haft svårt att avgöra. Ghana har nu skadeproblem på flera viktiga spelare och en sådan brandskattning kan stå laget dyrt. Jag tror Ghana kommer vara det laget som för spelet. Uruguay får se upp för Ghanas snabbhet i offensiven, detta kan göra att laget kommer ligga ganska lågt med backlinjen. Uruguay har en taktik d'är laget jobbar hårt defensivt och sen förlitar man sig mycket på att deras offensiva krafter kommer avgöra, Ghana anfallare något mer med hela laget. Matchen känns väldigt oviss, jag ser väl Uruguay som knappa favoriter, men min magkänsla säger på något sätt ändå Ghana.

Man mot man matcher

Lugano mot Gyan
Viktigt att Gyan kan spela, hans snabbhet kan hota Uruguays mittbackschef Lugano.
Perez mot Asamoah
Asamoah är den viktigaste för att Ghana ska vara kreativa centralt, Perez är den som ska döda kreativiteten.
Addy mot Suarez
Den ganska orutinerade Addy kommer ställas en del mot Suarez som hitills visat sig vara en vass målskytt.
Forlan mot Mensah
Uruguays superstjärna och en av VMs absolut bästa spelare hitills kommer bli en tuff nöt att knäcka för Ghanas mittback och lagkapten Mensah, som dessutom är tveksam till spel på grund av skadeproblem.

Holland - Brasilien

Matchen som jag tror kommer avgöra vilket lag som vinner VM, dessa två tillsammans med Spanien är de mest kompletta genom mitt sätt att se på det. Jag tror dock mer på dessa två lag än Spanien, mest på grund av min egen känsla. Båda lagen har en grund i ett stabilt fösvarsspel, och framåt har de några riktigt skickliga spelare som kan avgöra matcher. Hollands försvar som var ett frågetecken innan VM kommer nu få sitt tuffaste prov hitills. Lagen är egentligen ganska lika, med en fyrbackslinje, en renodlad defensiv mittfältare, en tvvägspelare med bra defensiva egenskaper och så fyra spelare framåt som ska avgöra. Högerbacken Maicon har också en nyckelroll i Brasilien, frågan är om en ytterback i VM någonsin varit så pass viktig för sitt lag i offensiven. Han lär ställas mot Robben en del i matchen. Den kampen kommer bli mellan lagens två största nyckelspelare och den kan bli helt avgörande för matchutgången. Speciellt med tanke på att Brasilien är så kompakta centralt i planen, då blir det viktigt att Robben kan utmana på kanten mot Maicon men även Bastos på vänsterkanten. Det kommer troligtvis bli väldigt trångt för Wesley Sneijder centralt, om han kan komma loss kan det bli kul för Holland. För Brasilien så handlar mycket om Kaka, Robinho och Luis Fabiano framåt och så lär Dani Alves, Maicon och Michel Bastos fylla på en del. Holland måste försöka försvara som ett lag, om deras försvarare hamnar i en mot en situationer mot Kaka och Robinho, då kommer det troligtvis smälla. Brasilien känns något starkare, framförallt på grund av deras försvar som är något starkare än Hollands. Nyckeln för Holland blir om Robben eller någon annan kan göra en avgörande individuell prestation.

Man mot man matcher:
Robben mot Maicon
Redan varit inne på, två av lagens skickligaste spelare kommer ställs mot varandra mycket.

Van Bommel mot Felipe Melo
Två spelare som både ska försvara och anfalla, det kommer smälla mellan dessa två herrar centralt.
Sneijder mot Gilberto Silva.
Kan Sneijder komma loss så är mycket vunnet för Holland, men han kommer få svårt att klara det.
Robinho mot Van der Wiel
Van der Wiel är den mest orutinerade i backlinjen, Robinho kommer förmodligen utmana mycket där och det kan avgöra matchen.